Google Ads

Google Anahtar Kelime Planlayıcısı Nasıl Kullanılır?

Google’da daha üst sıralara yükselip sitenizin hitini arttırmak mı istiyorsunuz? Bunun için öncelikle insanların Google’da hangi kelimeleri aradığını anlamak için araştırma yapmanız gerekecektir. Neyse ki Google bu noktada kullanabileceğiniz ücretsiz bir anahtar kelime araştırma aracına sahip. İsmi de Google Anahtar Kelime Planlayıcısı.

Aslına bakılırsa Google Anahtar Kelime Planlayıcısı veya orijinal adıyla Keyword Planner SEO camiasında kötü bir üne sahip, özellikle de aylık aranma hacmini kesin rakamlarla göstermeye son verdiği günden beri. Artık herhangi bir anahtar kelimeyi araştırdığınızda sadece ucu hayli açık bir aralık değeri görebiliyorsunuz.

Verimli kullanmayı öğrendikten sonra Google Anahtar Kelime Planlayıcı’nın ne kadar etkili olduğunu fark edeceksiniz.

Aylık aranma hacmini tam olarak öğrenmek için AdWords’te reklam oluşturmanız gerekiyor. Bunun için de para harcamak zorundasınız. Fakat tüm bunlar sizi Anahtar Kelime Planlayıcısı’nı kullanmaktan geri durdurmamalı. Çok yönlü kullanabileceğiniz bu araç sayesinde başka hiçbir yerde bulamayacağınız, altın değerindeki anahtar kelimeleri yakalayabilmeniz mümkün. Yazımın devamında bunu nasıl yapabileceğinizden de bahsediyor olacağım.

Anahtar Kelime Planlayıcısı’na giriş

Baştan belirteyim: Bu aracı kullanmak yüzde 100 ücretsiz. Hiçbir şekilde AdWords’e reklam verip para harcamak zorunda değilsiniz. Ancak kayıt aşamasında Google sizi buna yönlendirecektir. Yapmamız gereken bu teklifi kibarca reddetmek ve sadece Anahtar Kelime Planlayıcısı’nı kullanmak.

Bunun için öncelikle bu bağlantıyı tıklıyoruz ve Google Ads kayıt sayfasına Gmail hesabımızla giriş yapıyoruz.

Burada “Uzman moduna geçin” linkine tıklamamız gerekiyor.

Burada Google daha önce de bahsettiğim üzere bizi Google AdWords’e reklam vermekteki hedefimizi soruyor. Fakat biz reklam vermeyecek, doğrudan Anahtar Kelime Planlayıcısı’nı kullanma aşamasına geçeceğiz. Bunun için 3 seçeneğin altında küçük puntolarla yazan “Uzman Moduna Geçin” bağlantısını tıklıyoruz.

Devamında yine en altta yer alan “Kampanya olmadan bir hesap oluşturun” seçeneğini takip ediyoruz.


Burada bizden işletme bilgilerini doğrulamamız isteniyor. Merak etmeyin, kredi kartı bilgisi girmenize filan gerek yok. Hiçbir şeyi değiştirmeyip “Gönder”e bastıktan sonra hazır olacağız.


Evet, hepsi bu kadar! Şimdi başlayabiliriz.

Planlama > Anahtar kelime planlayıcı

Google Ads paneli karşımıza geldiği zaman sağ üst köşedeki Araçlar ve Ayarlar menüsünü açtıktan sonra “Planlama” başlığı altında yer alan “Anahtar Kelime Planlayıcı”ya ulaşabiliriz.

Devamında “Yeni anahtar kelimeler keşfedin” yazılı buton biziz doğrudan araca götürecek ve hedef anahtar kelimemiz üzerine araştırma yapmaya başlayabileceğiz.

“çelik tencere seti” şeklindeki bir hedef kelimeye Google’ın yaptığı öneriler.

Örnek olması açısından ben “çelik tencere seti” şeklinde bir kelime belirledim. Bir çelik tencere seti markası olduğumuzu ve AdWords reklamları yerine organik olarak Google’da yükselerek müşteri çekmeye çalışacağımızı varsayalım.

Gördünüz üzere Google, seçtiğim kelimeyle alakalı önerilerini bir bir sıralıyor. Tablonun sütunları arasında ortalama aylık aranma sayısı 1-10 bin arası şeklinde yuvarlar bir rakam olarak verilmiş. Rekabet seviyesini de aynı şekilde görebiliyoruz.

Sadece tek bir hedef anahtar kelimeyle yetinmek zorunda değilsiniz.

Burada tek bir hedef kelime ile kendinizi sınırlamanıza gerek yok. Bu yüzden daha fazla kelime önerisini tek bir sayfada görüntülemek ve araştırmayı kolaylaştırmak için hedef kelimeleri çeşitlendirebilirsiniz.

Rakiplerinizin anahtar kelimelerinden ilham alın

Rakip firmaların adreslerini girerek onların hit aldığı anahtar kelimeleri keşfedebilirsiniz.

Anahtar kelime araştırırken rakiplerinizin adının geçtiği Google sorgulamalarından da yararlanabilirsiniz. Bunun için Anahtar Kelime Planlayıcı’ya girdikten sonra “Bir web sitesiyle başlayın” bölümüne gelin ve hedef web sitesinin URL’sini girin. Ardından “Sonuçları göster”e basın.

Anahtar kelime yerine URL üzerinden yaptığımız örnek araştırmanın sonuçları.

Gördüğünüz üzere bu Google, hedef gösterdiğimiz URL ile alakalı anahtar kelimeleri aranma sayısıyla birlikte karşımıza çıkardı. Her bir rakip firma için bunu tek tek yapabilirsiniz.

Anahtar kelimeleri bulduk, peki ya şimdi?

Evet, araştırmalarımızı yaptıktan sonra hedef anahtar kelimeleri dışarıya aktararak site içi SEO çalışmalarında kullanmaya başlayabiliriz. Bunun için anahtar kelimelerin listelendiği sayfada en üstte yer alan boş kutucuğu işaretliyor ve tüm anahtar kelimeleri seçiyoruz. Ardından “Planla” butonuna tıklıyoruz.

Bulduğunuz anahtar kelimeler için örnek bir reklam kampanyası oluşturmalı, ardından “Planla” bağlantısına tıklamalısınız.

Google Ads’in sol taraftaki menüsü üzerinden “Anahtar kelimeler”i seçtikten sonra açılan sayfada “Geçmiş metrikler”e bastığınızda tüm anahtar kelimeleri rekabet ve aylık arama sayısı bilgileriyle görüntüleyebilirsiniz.

Keşfettiğiniz tüm anahtar kelimeler “Geçmiş metrikler” bölümünde karşınıza çıkacaktır.

Buradaki tüm anahtar kelimeleri tek bir Excel dosyasına aktarabilmeniz de mümkün. Sağ üst köşede yer alan indirme ikonuna basıp “Plan tahminleri (.csv)” bağlantısını takip etmeniz yeterli.

Excel formatında indirdiğiniz anahtar kelimeleri gruplandırmak ve çalışma yapılanları işaretlemek daha kolay olacaktır.

Lokal SEO çalışmalarınıza yön verin

Bu örneği tam olarak anlatabilmek için farklı bir anahtar kelime hedefleyeceğim: Kombi servisi. İstanbul genelinde hizmet veren bir kombi servisimiz olduğunu farz edelim. Toplam 39 tane ilçenin olduğu İstanbul gibi büyük bir yerde insanların “kombi servisi” kelimesini en çok arattığı ilçeleri öğrenirsem “kombi servisi + ilçe” formatında anahtar kelimeler türetebilirim.

“Kombi servisi” şeklinde arama yaptığınızda Anahtar Kelime Planlayıcısı size içinde il, ilçe veya mahalle adı geçen kelimeleri zaten öneriyor.

Bunun için Anahtar Kelime Planlayıcısı’na girip “kombi servisi” hedef kelimemi giriyorum. Fakat burada Google’ın bana önerdiği “bosch servis şişli” ve “bosch servis zeytinburnu” kelimelerinin ortalama aylık arama sayısı 100 ila 1000 arası gösterilmiş. Hangisinin ne kadar çok arandığını kesin olarak öğrenebilirsem, lokal SEO çalışmalarımı bu ilçelere yoğunlaştırabilirdim oysa.

Neyse ki birazdan vereceğim ipucu sayesinde hangi ilçelerde, hangi anahtar kelimelerin ne kadar sıklıkla aratıldığını öğrenebilmemiz mümkün.

Plan genel bakış > Yerler

“Plan genel bakış” sayfası açıkken şeffaf sarı renkle vurguladığım “Yerler” yazısına tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir harita çıkacaktır.

Burada İstanbul’un önde gelen birçok ilçesi özel olarak seçilebiliyor. Türkiye genelinde hizmet veren bir firmaysanız il bazında konum belirleyebilmeniz de mümkün.

Burada konum bilgisi girerek anahtar kelimelerin hangi il ve ilçelerde ne kadar aratıldığını öğrenebiliyoruz. Hizmet verdiğimiz ilçeleri girdikten sonra “Kaydet”e basıp bu menüyü kapatalım.

Tıklama sayısının yanı sıra bu konumlar için reklam vermenin ne kadara mal olacağı bilgisi de yer alıyor.

Yine sol menüde yer alan “Konumlar”a basıp açılan sayfada biraz aşağıya indiğimizde seçtiğimiz ilçeler, ilgili anahtar kelimenin tıklama sayısına göre sıralanmış şekilde listelenecektir. Mesela bu tabloya bakarak Sultanbeyli’de “kombi servisi” aramasının Büyükçekmece veya Silivri’ye kıyasla daha fazla yapıldığı çıkarımında bulunabiliriz.

Bu bilgi doğrultusunda lokal SEO çalışmalarını yaptığımızda harcadığımız emek ve paranın geri dönüşü kuşkusuz daha yüksek olacaktır.

İnsanların hangi platformları kullandığını öğrenin

Google Anahtar Kelime Planlayıcı ile hedef anahtar kelimelerin hangi platformlardan daha çok arandığıyla ilgili bilgiye ulaşabilmek mümkün.

Grafikteki mavi renk cep telefonlarını simgeliyor. Gördüğünüz üzere ezici çoğunluk bu kelimeleri mobil cihazlarından aratıyor.

Sol sütundaki “Plan genel bakış” yazısına tıklayıp aşağıya doğru indiğinizde “Cihazlar” sekmesini göreceksiniz. Mesela bu grafikte “çelik tencere seti” ile ilgili bulduğum anahtar kelimeleri aratanların ezici çoğunluğunun cep telefonlarını kullandığı görülüyor.

Bu bilgiyi ne yapacağız peki? Cevabı basit: İnsanlara verimli bir mobil deneyim sunacağız. Akıllı telefon üzerinden çelik tencere seti satın almayı kolay hale getirecek şekilde web sitemizin tasarımını, kayıt olma ve satın alma aşamalarını optimize etmeliyiz.

Son söz

Sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri araştırırken kullanabileceğiniz en verimli araçlardan birisi olan Google Anahtar Kelime Planlayıcısı ücretsiz olmasıyla da öne çıkıyor. Aranma hacimlerini daha net rakamlarla öğrenmeniz gerekiyorsa, Ahrefs ve Moz gibi ücretli servisleri kullanmanızı öneririm.

Gökhan GÜNEŞ

Merhaba, ben Gökhan Güneş. 10 Yıldır profesyonel olarak dijital pazarlama ve seo tarafında çalışmalar yapıyorum. Sektörde edinmiş olduğum tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle bu blog aracılığı ile paylaşacağım. Beni takip edin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir