Google Adsense

Google Adsense Kolay Onay Alma Yöntemleri

Kurduğunuz internet sitesinde reklam alanları oluşturarak para kazanmak istiyorsanız, Google Adsense’e ücretsiz olarak başvurabilirsiniz. Senelerden beri webmasterların en çok tercih ettiği bu platform, arkasında Google desteği olmasıyla öne çıkıyor. Muadil reklam servislerine kıyasla Google Adsense’de ziyaret ve tıklamalar tam sayılır, ödemelerinizi gününde alırsınız ve kurallara uyduğunuz müddetçe bu böyle devam eder.

Fakat Google Adsense’e kayıt olmak sanıldığı kadar kolay değil. Başvurmak kolay, fakat onay almak zor. 

Bu yazıda ise Adsense başvurunuzun olumlu sonuçlanmasını sağlayacak kolay onay alma yöntemlerini bulacaksınız.

Adsense onay süreci ne kadar sürer?

Şu sıralar Google Adsense yeni başvuruları 1-2 hafta içerisinde değerlendiriyor. Ancak yeni site açıp başvuran çoğu kişi ise COVID-19 gerekçesiyle Google’ın başvuruları değerlendiren ekipleri küçültmüş olmasından dolayı olumsuz sonuç alıyor.

Aynı gerekçeyle başvurunuz reddedilirse karamsarlığa düşmeyin. Sitenizi özgün içeriklerle güncellemeye devam ederken 2 haftada bir olmak üzere Adsense’e tekrar başvurabilirsiniz.

Başvurunun olumlu veya olumsuz sonuçlanması halinde e-posta adresinize bildirim yapılır.

Google Adsense’den onay almak için yapmanız gerekenler aslında o kadar da zor veya karmaşık değil.

Adsense’den kolay onay almak için ne yapmak gerekiyor?

Bu sorunun cevabı şu şekilde özetlenebilir: Google sitenizde değerli içeriklerin olmasını istiyor. Özgün, faydalı ve ziyaretçilerin ilgisini çekecek içeriklerle sitenizi güncel tutmanız başvurunuzun onaylanması için en önemli kriterlerin başında gelir.

Bunun dışında inbound, yani site içi linklemenin de faydalı olduğu belirtiliyor.

Başvuru sürecinde kopya içerik kullanmaktan mümkün mertebe kaçınmanız gerek. Şayet bir haber sitesi yönetiyorsanız, aynı haber onlarca farklı sitede de geçeceği için başlangıçta yalnızca özgün olduğundan emin olduğunuz içerikleri yayına almanızda fayda olacaktır.

Burada benim tavsiyem Adsense’e başvurmadan önce en az 15 tane özgün ve orijinal içeriği sitenizde yayınlamanız yönünde. Bu yazıların en az 500 kelime olması, ara başlık ve site içi linklemelerle süslenmesi de güzel olur.

Buna ek olarak sitenizdeki menülere “Hakkımızda”, “İletişim” ve “Gizlilik Politikası” sayfaları da mutlaka bulunmalı. Dikkat ettiyseniz Adsense kullanan her sitede bu sabit sayfa bulunur. Siz de başvuru yapmadan önce bu sayfayı mutlaka oluşturmalısınız.

Son adım ise sitenizin kullanıcı dostu bir arayüze sahip olmasını sağlamak. Şayet WordPress gibi hazır içerik yönetim sistemlerini kullanıyorsanız işiniz bir nebze daha kolay. 

Tavsiyem “premium” diye tabir edilen ücretli temaları kullanmanızdan yana. Tabii yine ücretsiz tema kullanmaya devam edebilirsiniz, ancak parayla satılan temaların sitenizi daha kaliteli göstereceği aşikar. Themeforest gibi sitelerden satın alacağınız ücretli temaları Türkçeye çevirdikten sonra sitenizde kullanabilirsiniz.

Sitenizde yayınladığınız içeriklerde ücretsiz stok fotoğraf sitelerinden indirdiğiniz görselleri kullanmanızı tavsiye ederim.

Seçtiğiniz fotoğraflara dikkat edin

Malum, Google Adsense telif hakkı olan içerikleri kopyalayıp sitesinde yayınlayan webmasterların başvurularını reddediyor. Burada bahsi geçen içeriklerin illa telif hakkıyla korunuyor olması şart değil. Basitçe özgün olmayan, kullanıcıların aradıklarını vermeyen, internette zaten onlarca kopyası bulunan içeriklerin yer aldığı siteler red yiyor.

Peki “özgünlük” derken tek kıstas yazılar mı? Fotoğrafların da özgün olması gerekmez mi?

Ne yazık ki çoğu kişi özgün yazı yazmış olsa dahi fotoğraf seçerken Google Görseller’den rastgele bir fotoğraf seçip sitesine yüklüyor. Peki bu fotoğrafı kullanmak için gerekli izinleri var mı? Hayır.

Öyle ki bazı durumlarda seçilen fotoğraflar filigransız dahi olsa Shutterstock gibi içeriklerin telif hakkıyla korunduğu, ücretli görsel satış sitelerine ait oluyor.

Burada yapılması gereken Flickr ve Pixabay gibi sitelerden telif hakkıyla korunmayan, tamamen ücretsiz fotoğraflara sitenizde yer vermek olmalı. Yazıların özgün olması kriterini karşılarken sitenizdeki görselleri de ihmal etmemeniz gerekiyor.

Adsense belli kategorilerdeki siteler için yapılan başvuruları direkt reddediyor.

Adsense tarafından yasaklanan içeriklere dikkat!

Google Adsense yeni reklamveren kabul ederken ince eleyip sık dokuyor. Yetişkinlere yönelik, telif hakkıyla korunan içeriklerin yer aldığı, alkol ve uyuşturucu odaklı paylaşımların bulunduğu siteler Adsense’den onay alamaz.

Aynı şekilde şiddet içerikli, silahların ve diğer yasadışı içeriklerin bulunduğu sitelerin de Adsense reklamveren ağına kabul edilmesi mümkün değil.

Şayet bu tür içeriklerin yer aldığı bir web sitesiyle Adsense kullanmayı umuyorsanız, hiç boşuna yorulmayın derim.

Ziyaretçi sayısı bir kriter değil

Yeni bir web sitesi kurduysanız ve Adsense’e başvurmadan önce sitenizi hitlendirmek istiyorsanız, ziyaretçi sayısının geçerli bir etken olmadığını belirtmemiz gerek. Çünkü başvurularda Google yalnızca sitenizin genel kalitesini değerlendirir. Güzel bir tema ile özgün içerikler başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimalini artıracaktır mesela.

Unutmamak gerekir ki Adsense başvurularını onaylayan moderatörler birer insan. Önlerine gelen bir web sitesini kaç kişinin ziyaret ettiğini bilemezler. Bu yüzden hitsiz sitelerinizle de Adsense’e gayet başvurabilirsiniz.

Eski alan adı onay alma şansınızı arttırır

Hindistan ve Çin gibi ülkelerden yapılan başvurularda alan adının en az 6 aylık olması Adsense tarafından şart koşulmuş durumda. Bu konuya ilişkin Adsense ekibinin açıklaması şu şekilde mesela:

Aralarında Çin ve Hindistan’ın da bulunduğu bazı ülkelerde yayıncıların web sitelerinin en az 6 aylık olmasını gerekli kabul ediyoruz. Bu kararı yayıncı ağımızın kalitesini güvence altına almanın yanı sıra var olan yayıncıların ve reklamcıların çıkarlarını korumak için almış bulunuyoruz.

Tabii bu Türkiye için şart değil. Neticede 6 aylık olmayan alan adlarına site kurup Adsense’den onay alan bir sürü kişi var. Ancak eski bir alan adının başvurunuzun olumlu sonuçlanma ihtimalini artıracağı kesin.

Gmail kullanmak zorunda mıyım?

Adsense’e başvurmak için ille de Gmail uzantılı bir e-posta adresi kullanmanız gerekmiyor. Fakat Gmail platformunu kullanmanız şart. Eğer info@siteadresi.com gibi özel bir alan adına sahipseniz, e-posta sunucusu olarak GSuite üzerinde Gmail’i kullanmanız durumunda Adsense’e bu mail ile başvurabilirsiniz.

Bunun dışında mevcut veya yeni bir Gmail hesabıyla Adsense’e kayıt olabilmeniz mümkün.

En çok hangi reklam türü para kazandırır?

Bu sorunun kesin bir cevabı yok açıkçası. Üzerine çalıştığınız site ve sektöre göre bu değişebilir. Fakat benim kişisel tecrübelerime göre yazı içindeki reklam birimlerinde en yüksek verim 250×300 reklamlardan sağlanıyor. Keza yan sütunlarda da 300×600 ölçülerindeki reklamların kullanılmasını öneririm.

Ancak genel tavsiyem en verimli reklam türünü kendiniz test edip bulmanız yönünde.

Açılır menü kullanmaktan kaçının

Sitenizde kazara tıklamalara yol açabilecek açılır (dropdown) menüleri kullanmaktan kaçınmanız Adsense hesabınızın banlanması riskini azaltacaktır. Çünkü aşağıda doğru açılan menülerdeki bağlantılara tıklamak isteyen kullanıcılar yanlışlıkla reklamlara tıklayabilir. Bu kazara tıklanmalardan Adsense’in hiç hoşlanmadığı biliniyor. 

Burada bilinçli bir tercih söz konusu olmasa da sitelerinizde mümkün mertebe açılır menü kullanmaktan kaçınmanızda fayda var. Aksi halde hesabınız kalıcı olarak ban yiyebilir, benden uyarması.

Adsense’i kandırmaya çalışmayın

Google’ın teknoloji devi olduğunu, bu devi kandırmaya çalışmanın da beyhude olduğunu sakın unutmayın. Bu yüzden sitenize eklediğiniz Adsense reklamlarına tıklaması için kimseyi teşvik etmeyin. Buna arkadaşlarınız da dahil. 

Aynı şekilde kendiniz de Adsense’e oturum açtığınız bilgisayar veya telefon üzerinden kendi reklamlarınıza tıklamayın. Aksi takdirde hesabınızın kalıcı olarak kapatılması işten bile değil. Adsense bu konuda çok katı ve hile yaptığınızı anlayacak kadar gelişmiş bir yazılım kullanıyor.

Gökhan GÜNEŞ

Merhaba, ben Gökhan Güneş. 10 Yıldır profesyonel olarak dijital pazarlama ve seo tarafında çalışmalar yapıyorum. Sektörde edinmiş olduğum tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle bu blog aracılığı ile paylaşacağım. Beni takip edin :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir