E-Ticaret

En İyi Ücretsiz E-Ticaret Yazılımları ve Özellikleri

Dev kurumsal şirketlerden ve KOBİ’lerden tutun, hobi amaçlı el işi ürünleri tasarlayıp para kazanmak isteyen herkes bir şekilde her geçen gün büyüyen e-ticaret pastasından pay kapmanın peşinde. Özellikle Koronavirüs salgını nedeniyle insanların eve kapandığı ve fizikî mağazaları daha az ziyaret etmeye başladığı şu sıralar, e-ticarete ilk adımı atmak için tam da uygun zamanlar.

Fakat yerli yazılımcılar tarafından geliştirilen e-ticaret paketleri ya aylık, ya da tek seferlik ücretler karşılığında temin edilebiliyor. Ancak açık kaynak ve ücretsiz alternatifler de var neyse ki. Üstelik bu e-ticaret yazılımlarını kullanmak için HTML veya CSS gibi temel kodlama dillerine hâkim olmanız da gerekmiyor.

Bu yazıda hiçbir ücret ödemeden kullanabileceğiniz en iyi ücretsiz e-ticaret yazılımlarını artı ve eksi yönleriyle tanıtmaya çalışacağım. Ancak başlamadan önce bilmenizi istediğim bazı şeyler var.

  • Açık kaynak ve ücretsiz hazır e-ticaret sitelerini kullanmak tamamen bedavadır.
  • Sanal mağazanızın tasarımına istediğiniz gibi müdahale edebilirsiniz.
  • Bu yazılımların çok fazla kullanıcısı olduğu için sorun yaşadığınız konularda destek alabilir, sürekli gelişen ve güncellenen bir ekosistem olmalarından faydalanabilirsiniz.
  • Kuracağınız eklentilere, temalara ve seçeceğiniz hosting firmasına bizzat karar verirsiniz.

Tabii bunlar ücretsiz e-ticaret paketi arayışındakileri cezbeden olumlu yönler. Bir de işin diğer yüzü var.

  • E-ticaret yazılımlarını istediğiniz hale getirebilmek için kodlama bilgisine ihtiyaç duyabilirsiniz. Eğer yazılım dili bilginiz yoksa bu işin bilenlere ücreti karşılığında iş yaptırmak zorunda kalmanız kuvvetle muhtemel.
  • Güvenilir ve kesintisiz hizmet veren bir hosting firması bulmanız gerekir.
  • Sitenizin bakımı, yedeklerinin alınması, güvenliği ve açılış hızı optimizasyonu gibi işlevleri bizzat üstlenmeniz gerekir.
  • Var olan hazır şablonları düzenlemek beklediğinizden daha yorucu ve uğraştırıcı olabilir.
  • Takıldığınız yerde size destek verecek, bir e-posta veya telefonla ulaşabileceğiniz yetkilileri bulamayacaksınız.

Karar sizin. Hazırsanız şimdi en popüler ücretsiz e-ticaret yazılımlarına bir göz atalım.

Açık ara dünyanın en çok tercih edilen ücretsiz ve açık kaynak e-ticaret eklentisi.

WooCommerce (WordPress)

Dünya genelindeki tüm e-ticaret sitelerinin yüzde 37’sinde WordPress eklentisi WooCommerce kullanılıyor. Ben bu satırları yazarken WordPress eklenti dizininde ise WooCommerce’in tam 14,095,679 kez indirildiği bilgisi yer alıyordu. Açık ara piyasadaki en popüler açık kaynak e-ticaret yazılımı olduğunu söyleyebilirim.

Kendisi de açık kaynak olan WordPress üzerine kurulan bu eklenti sayesinde blog sitelerini e-ticaret platformuna dönüştürebilmeniz mümkün. WordPress platformu için tasarladığı temalarla bilinen WooThemes ekibi tarafından geliştirilen eklentiyi makul bir fiyat karşılığında ücretli sürüme yükseltip takıldığınız yerlerde destek alma imkânınız da var.

Son olarak New Balance ve Subaru gibi dev şirketlerin e-ticaret yazılımı noktasında tercihlerini WooCommerce’den yana kullandığını belirtelim.

Ücretli ve ücretsiz sürümleri olan Magento’yu Türkiye’de de kullanan birçok e-ticaret sitesi var.

Magento

200 binden fazla kullanıcıya sahip Magento açık kaynak ve ücretsiz olmasına rağmen hayli gelişmiş özelliklere sahip. Tabii bu bahsettiğim Magento’nun topluluk sürümü. Bir de ücretli olan Magento Ticari Sürüm var ki, Hermes ve Nike gibi devler bu yazılımı kullanıyor.

Açık kaynak olan, yani tüm kodlarına erişim hakkınızın olduğu Magento Topluluk Sürümü’nün Türkiye’de hatırı sayılır miktarda kullanıcısı var. Forumları kullanarak takıldığınız konularda destek alabilir, bankaların POS yazılımlarını sisteme entegre edebilirsiniz.

Magento’yu kullanan önde gelen yerli e-ticaret siteleri arasında ise Penti, Armağan Oyuncak, Sportive ve Saat & Saat bulunuyor.

Zipppo’nun resmî web sitesinde PrestaShop yazılımını tercih ettiğini biliyor muydunuz?

PrestaShop

Ücretsiz ve açık kaynak e-ticaret yazılımı PrestaShop dünya genelinde 250 bini aşkın sitede tercih edilen bir platform. Öyle ki meşhur Zippo çakmakların resmî web sitesinde bile PrestaShop kullanılıyor. Aynı zamanda PrestaShop’un forumlarına kayıtlı 850 binden fazla kullanıcı var. Bu, sorun yaşadığınız anda kolaylıkla destek bulabileceğiniz anlamına geliyor.

200’den fazla ülkede aktif olarak kullanılan PrestaShop, Türkiye’de de birçok e-ticaret girişimcisinin tercihi konumunda. Aralarında Türkçe’nin de bulunduğu 65’ten fazla dile çevrilmiş olması, bunun bir göstergesi.

Ücretli veya ücretsiz temin edebileceğiniz zengin tema seçeneklerinin yanı sıra ihtiyaçlarınıza hitap eden onlarca farklı eklentiye sahip olması, PrestaShop’u tercih sebebi haline getiriyor.

Türkiye’deki birçok KOBİ, e-ticarete ilk adımı OpenCart ile atıyor.

OpenCart

Eğer görünüme önem veriyorsanız ve tam da ihtiyacınızı karşılayacak bir tema arayışındaysanız, tercihinizi OpenCart’tan yana kullanabilirsiniz. Neden mi? Çünkü bu açık kaynak e-ticaret yazılımı için özel tasarlanmış 2 bin 700’den fazla tema var! Alexa verilerine göre OpenCart’ı kullanan 576 bin 862 tane web sitesi var ve bunların 4 bin 841 tanesi en çok ziyaret edilen ilk 1 milyon sitenin içinde yer alıyor.

Hong Kong menşeli yazılımcı bir ekip tarafından geliştirilen ve ücretsiz olarak yayınlanan OpenCart’ı Türkiye’de de kullanan geniş bir topluluk var. Yerli birçok forum sitesi ve Facebook grubu sayesinde kurulum aşamasından tutun, eklenti ve tema ayarlamaları yapmaya kadar birçok noktada destek alabilmeniz mümkün. Çok dilli bu yazılım TL’nin de içinde olduğu birçok farklı para birimini destekliyor. 8 farklı kargo yönteminin yanı sıra PayU, PayTR ve Iyzico gibi yerli ödeme yöntemlerinin de içinde yer aldığı 20’den fazla ödeme seçeneğine sahip.

Öte yandan bu ücretsiz türkçe e-ticaret scriptinin gelişmiş yönetim panelini kullanmak gayet basit. Ekstrem istekleriniz yoksa kodlama bilgisine ihtiyaç duymazsınız.

Tasarım itibariyle yıllar öncesinden kalmış gibi duran osCommerce sanılandan çok daha gelişmiş özelliklere sahip.

OsCommerce

Demo sayfasını ziyaret ettiğinizde OsCommerce yazılımının bundan en az 10 sene önceki e-ticaret sitelerini andırdığını düşünebilirsiniz. Ancak bu sizi yanıltmamalı. 16 yılı aşkın süredir sektörde var olan bu açık kaynak e-ticaret yazılımı PHP dilinde kodlanmış. 7 binden fazla eklentiye de ev sahipliği yapıyor.

Fakat Türkçe dil desteği olmasına rağmen görebildiğim kadarıyla Türkiye’de kullanan pek yok. Zaten dünya genelinde de sadece 13 bin 300 mağazada tercih edilmiş. Ancak resmî forum sitesinin kayıtlı kullanıcı sayısı 285 binin üzerinde. Kendine has bir geliştirici ve kullanıcı kitlesine sahip olan OsCommerce yerine tercihinizi daha modern yazılımlardan yana kullanmanızı öneririm. Tabii son karar yine sizin.

osCommerce ile yollarını ayıran geliştirici ekip Zen Cart’ı hayata geçirmiş.

Zen Cart

osCommerce yazılımı baz alınarak geliştirilen Zen Cart, geliştirici ekibin 2003 yılında ikiye bölünmesi sonucu ortaya çıkmış bir e-ticaret platformu. Daha çok tema geliştirmeye odaklanmak isteyen ekip Zen Cart’ın nasıl kullanılacağına dair 390’ı aşkın sayfadan oluşan detaylı bir rehber hazırlamış durumda. Resmî dizininde ise 16 farklı kategoride 1800’ü aşkın eklenti mevcut. 150 binden fazla kullanıcı da Zen Cart’ın resmî topluluğuna kayıtlı gözüküyor.

Eğer “Kullanacağım yazılım başka kimsede olmasın, başımın çaresine bakarım” diyorsanız tercihinizi Zen Cart’tan yana kullanabilirsiniz. Ancak yazılımın henüz Türkçe dil dosyası olmadığını belirtelim. Bunun dışında POS entegrasyonu için kaynak bulmakta da zorlanmanız kuvvetle muhtemel. Benden uyarması.

WooCommerce alternatifi bir WordPress eklentisi arıyorsanız, doğru cevap WP ECommerce olabilir.

WP ECommerce

Evet, geldik listemizin son maddesine. “Orijinal WP E-ticaret yazılımı” sloganını benimseyen WP ECommerce en büyük rakibi WooCommerce’den geri kalmayacak özelliklere sahip. Ancak sebebi bilinmeyen bir şekilde pek popüler değil. Türkiye’de de henüz kullanan bir siteye rastlamış değilim. Fakat sitesinde yer alan bilgiye göre 36 bin 186 adet sitede tercih edilen bir WordPress eklentisiyle karşı karşıyayız.

Öte yandan resmî dizinin birçok eklenti (add-on) var, ancak bunların çoğu ABD’deki kullanıcılar için tasarlanmış ödeme alma ve kargo eklentileri. Türkçe dil desteği de yok.

Eğer yazılımdan anlıyorsanız sade ve temiz bir kodlamaya sahip olan eklenti üzerinde düzenlemeler yapabilmeniz mümkün. Yıllık 499 dolar ödeme yaparak premium destek hizmeti satın alabileceğinizi de belirtmiş olayım.

Gökhan GÜNEŞ

Merhaba, ben Gökhan Güneş. 10 Yıldır profesyonel olarak dijital pazarlama ve seo tarafında çalışmalar yapıyorum. Sektörde edinmiş olduğum tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle bu blog aracılığı ile paylaşacağım. Beni takip edin :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir