İçerik Pazarlaması

Ücretsiz Kullanabileceğiniz 4 Anahtar Kelime Araştırma Aracı

İçerik pazarlaması için çok önemli olan anahtar kelime araştırmalarını yapmak için Google Anahtar Kelime Planlayıcı haricinde kullanabileceğiniz ücretli ve ücretsiz birçok servis var. Google aramalarında kolayca yükselebileceğiniz rekabetin düşük, ancak aranma hacminin yüksek olduğu anahtar kelimeleri bulmak sitenize organik trafik gelmesini sağlar. Çok fazla para ve vakit harcamadan sıralamaya girebileceğiniz bir anahtar kelime bulmak da Adwords’e reklam verme maliyeti olmadan daha fazla müşteriye ulaşabileceğiniz anlamına geliyor.

Öte yandan sektörünüzle ilgili anahtar kelimeleri araştırmak sanılanın aksine sıkıcı değil, oldukça keyifli bir süreç. Aklınıza gelebilecek anahtar kelimelerin hep daha fazlasına ulaşabiliyorsunuz ve hiçbir zaman “Tamam, bu kadar yeterli” diyemiyorsunuz. Kullandığınız anahtar kelime bulma araçları size farklı kelimeler önereceği için tüm bunları tablo halinde bir araya getirerek “Ben kullanıcı olsam bu kelimeyi aratır mıydım?” sorusunu kendinize sorabilir, bu şekilde eleme de yapabilirsiniz.

Bu yazıda tamamen ücretsiz veya “freemium” yani normalde paralı olan, ancak ücretsiz versiyonunu kısıtlanmış şekilde anahtar kelime araştırmalarında kullanabileceğiniz servisleri tanıtıyor olacağım. İçlerinden freemium olanlarını beğendiğiniz takdirde ödeme yaparak kilitli özelliklerinden faydalanabilmeniz mümkün.

Önceden biliyor ve kullanmış olduğunuzu varsayarak Google Anahtar Kelime Planlayıcı ve Google Search Console gibi araçları listeye dahil etmedim.

Hazırsanız başlayalım.

1. Rank Tracker: Birçok kaynaktan anahtar kelime önerisi toplama aracı

(Freemium)

“Hepsi bir arada SEO platformu” olarak tanımlayabileceğim Rank Tracker’in ücretsiz sürümünde anahtar kelime araştırma servisi mevcut. Hedef anahtar kelimenizle alakalı önerileri Google Anahtar Kelime Planlayıcı, Google Önerileri, Wordtracker ve SEMRush gibi farklı kaynaklardan derleyerek bir araya getiren Rank Tracker’i sıralama takibi ve rekabet analizi için de kullanabilirsiniz.

Hedef kelimenizle alakalı anahtar kelime önerilerini bölge ve dil ayarlarını seçtikten sonra görüntüleyebiliyorsunuz.

İşin güzel tarafı Rank Tracker’e ücretsiz kaydolmak için kredi kartı bilgilerini girmenize veya program yüklemenize gerek yok. Hatta e-posta doğrulaması bile gerekmiyor. Adınızı ve e-posta adresinizi verdikten sonra sisteme giriş yapabilir, anahtar kelime araştırma veya Google sıra bulucu özelliğini kullanmaya başlayabilirsiniz.

Rank Tracker’den alınmış örnek bir sonuç ekranı.

Üstelik ücretsiz versiyon olmasına rağmen anahtar kelime araştırma uygulamasında içerik stratejinizi belirlerken kullanabileceğiniz birçok istatistik bilgisi yer alıyor. Şunlar gibi:

  • Aylık aranma hacmi (Google’dan alınır)
  • Zamana göre aranma trendi
  • TBM (Tıklama başına maliyet)
  • Rekabet seviyesi

Rank Tracker yöneticilerine göre KD (Keyword Difficulty / Anahtar Kelime Zorluğu) puanı 60’ın altında olan kelimeler bulması en zor ancak sıralamada yükselmesi en kolay kelimeler. Eğer aranma hacmi de fena değilse bu kelimelerde yükselmeyi hedef alarak içerik hazırlamanız öneriliyor.

Google’da hangi kelimede kaçıncı sırada olduğunuzu otomatik takip edebilmeniz mümkün.

Bunun dışında Rank Tracker’in SERP (Arama sonuçları sıralama sayfası) takibi özelliği de var. Masaüstü ve mobil cihazlar üzerinde hedef anahtar kelimede kaçıncı sırada olduğunuzu sürekli takip edebilmeniz mümkün.

2. Answer The Public: İnsanlar Google’a ne soruyor?

(Freemium)

Kullanması kolay ve tamamen ücretsiz olan Answer The Public (Vatandaşa Sor) isimli bu anahtar kelime araştırma aracı hayli basit bir mantığa sahip. Google’ın arama yaparken kullanıcılara önerdiği anahtar kelimelerin içinden “Ne, nerede, nasıl, ne zaman?” gibi soru eklerine sahip olanları ayırıyor ve görsel bir sunum eşliğinde karşınıza çıkarıyor.

Yani kısaca insanların Google’a sorduğu soruları öğrenebiliyorsunuz.

Answer The Public’in ana sayfası.

İsterseniz önerilen tüm anahtar kelimeleri CSV formatında dışarı aktarabilir, isterseniz de görsel halini PNG olarak kaydedebilirsiniz. Size kalmış. Özellikle blog yazarları için ideal olduğunu düşünüyorum. Hedef anahtar kelimenizle alakalı sorulan sorulardan düşük rekabetli olanları başlık haline getirip organik hit kazanabilmeniz çok kolay olacaktır.

“Best seo” sorgusu için Answer The Public’in çıkardığı sonuçlar. Gördüğünüz üzere “Hangisi / nasıl / kim / ne” gibi soru eklerinin olduğu uzun kuyruklu anahtar kelimeler listelenmiş.

Bu arada Answer The Public geçtiğimiz günlerde ücretli versiyonunu da duyurdu. Bu versiyonda anahtar kelimeleri lokasyona göre araştırma, verileri birbiriyle kıyaslama ve arkadaşlarınızla ortak çalışma gibi özelliklerin bulunduğunu belirteyim.

3. Text Optimizer: İçeriğinizi optimize edin

(Freemium)

Semantik yani anlambilimsel bir analiz aracı olan Text Optimizer’i sitenizde yer alan içerikleri Google’ın daha iyi anlamlandırabileceği şekilde optimize etmek için kullanabilirsiniz. Hedef anahtar kelimenizi Text Optimizer’e girdikten sonra e-posta adresinize gönderilen raporda içeriklerinizde geçirmenizin faydalı olacağı anahtar kelimeler yer alıyor. Text Optimizer’in iddiası, bu kelimelerin geçtiği yazıların Google tarafından daha iyi sınıflandırılacağı yönünde.

Text Optimizer’de “Adsense” kelimesi için örnek oluşturduğum raporun sonucu. Yazı URL’sini verdiğim zaman bu kelimelerin kaç tanesinin yazı içinde geçtiğini de algılayabiliyor.

Text Optimizer’i hem içerik optimizasyonu, hem de anahtar kelime araştırma aracı olarak kullanabilirsiniz. Tabii burada dikkat edilmesi gereken size önerilen tüm anahtar kelimeleri tek bir yazı içerisine boğmamak olmalı.

Servisin ücretli versiyonunda bölgesel hedefleme, geçmiş kayıtlarınıza erişim ve bütün halinde cümle türetme gibi gelişmiş özellikler var.

4. Kparser: Toplu halde anahtar kelime önerileri

(Freemium)

Ücret ödemeden ve kayıt olmadan kullanmaya başlayabileceğiniz Kparser, SEO çalışmalarında kullanabileceğiniz en verimli anahtar kelime araştırma araçlarından birisi. Aramanın yapılacağı platformu (Google, Yandex, Bing vs.) seçtikten sonra hedef anahtar kelime, bölge ve dili isteğinize göre ayarlıyorsunuz. Sonrasında Start’a basmanız yeterli oluyor.

Kparser’i kullanmak gayet basit.

Siz “Stop” butonuna basana kadar anahtar kelime önermeye devam eden Kparser’in ücretsiz sürümünde Excel’e dışarı aktarma özelliği yok. Para vermek istemiyorsanız tek tek anahtar kelimeleri derlemeniz gerekecek. Bunun dışında her bir kelimenin Google’da aranma hacmini ve reklamverenler için TBM değerini öğrenmek istediğinizde de ücretli sürüme terfi etmeniz bekleniyor. Bu sürümde sınırsız arama ve bölgesel hedefleme yapabiliyorsunuz.

Mesela şu sıra popüler olduğunu düşündüğüm “Kısmi çalışma ödeneği” konusuyla ilgili anahtar kelimeleri araştırdım.

Google Trends, Ebay, Amazon ve YouTube gibi farklı platformları anahtar kelime kaynağı olarak kullanan Kparser’in Türkçe aramalarda gayet iyi sonuç çıkardığını söyleyebilirim.

Bonus: Anahtar kelime performansı analizi

(Ücretsiz deneme)

Google Analytics’e alternatif olarak kullanabileceğiniz Finteza’yı daha çok gelişmiş dönüşüm optimizasyonu çalışmalarınız için tavsiye ederim.

Finteza analiz yazılımının anahtar kelime optimizasyonu ile ilgili bölümü.

Ücretsiz deneme sürümü olan Finteza’nın en kullanışlı özelliklerinden birisi, sitenize en fazla hangi anahtar kelimelerden ziyaretçi geldiğini gösteriyor olması. Bu sayede asıl odaklanmanız gereken anahtar kelimeleri, arama yapan kullanıcıların demografik bilgileriyle birlikte öğrenebiliyorsunuz. Analytics’e kıyasla kullanması ve karmaşık verilerden anlamlı sonuçlar çıkarması daha kolay.

Gökhan GÜNEŞ

Merhaba, ben Gökhan Güneş. 10 Yıldır profesyonel olarak dijital pazarlama ve seo tarafında çalışmalar yapıyorum. Sektörde edinmiş olduğum tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle bu blog aracılığı ile paylaşacağım. Beni takip edin :)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir