SEO Nedir? Nasıl Yapılır?

SEO, İngilizce dilinde Search Engine Optimization anlamına gelir ve web sitelerinin arama motorlarının temel gereksinim ve taleplerine göre optimize edilme sürecini ifade eder. Doğru bir SEO süreci, tam olarak bundan dolayı, arama motorlarının davranış ve tarama bakımından en güncel yöntemlerini bilen bir uzman tarafından gerçekleştirilebilir.

‘’Seo nedir?’’ sorusunu soranlara yanıt verirken özellikle deneyim ve güncel olanı takip etme üzerinde duruyor, kendi çalışmalarımı da bu doğrultuda gerçekleştiriyorum. Markalara, firmalara, blog projelerine ve web sitelerine SEO hizmeti verirken en iyisine ulaşmanın anahtarını on yılı aşkın sektör deneyimim ve çalıştığım çok sayıda projede edindiğim tecrübe sayesinde iyi biliyorum.

Bugün sizlerle doğru SEO süreci için izlenebilecek yolları adım adım anlatacak ve web sitenizin neden SEO’ya ihtiyacı olduğundan söz edeceğim.

SEO Açılımı Nedir?

SEO’nun açılımı İngilizce dilinde ‘’Search Engine Optimization’’dur. Kavramın Türkçe’deki tam açılımı ‘’Arama Motoru Optimizasyonu’’ olarak bilinmektedir.

Herkese selamlar, okuyacağınız bu içerik sayesinde ” seo nedir?” sorusuna kapsamlı bir cevap alacaksınız. Aklınıza takılan diğer soruları içeriğin hemen altında yer alan s.s.s alanı veya ” yorumlar ” alanında sorarsanız aynı gün içerisinde cevaplayacağım.

SEO Nedir? SEO Tam Olarak Neleri Kapsar?

Arama motoru optimizasyonu olarak da bilinen SEO, internet üzerinde bulunan her web sitesinin daha geniş bir kitleye ulaşabilmek ve ilgili olduğu sektörde daha görünür hale gelmek için izlemesi gereken kurallar bütünüdür.

Sahip olduğum kapsamlı bilgi ve deneyim doğrultusunda şunu söyleyebilirim: SEO, temelde kullanıcı deneyimini iyileştirme amacı olan ve bu iyileştirmeyi Google bot’larına kanıtlamak adına gerçekleştirilen tüm çalışmaları kapsayabilir. Bunlara örnek olarak aşağıdakiler verilebilir:

İçerik Optimizasyon Süreçleri

Sitenizde bulunan içeriklerin tamamının denetim ve optimizasyonu SEO ile ilişkilidir. Bu içeriklere ana sayfanızda bulunan bir call-to-action slogan da dahildir, blog sayfanızda bulunan evergreen içerikler de. Tam da bu yüzden içeriklerin tamamının incelenmesi ve optimizasyonu oldukça kapsamlı bir çalışma gerektirir. Ben değerli müşterilerimle çalışırken içerik optimizasyonunu hem kapsam, anlatım ve üslup; hem de teknik özellikler bakımından gerçekleştirmeye büyük önem gösteriyorum.

Teknik Optimizasyon Süreçleri

Web sitenin yönlendirmelerini, hata sayfalarının giderilmesini, gereğinden yüksek Java, CSS ve benzeri dosyalarının sıkıştırılmasını ve indirgenmesini sağlayan teknik optimizasyon süreçleri SEO’nun ayrılmaz parçalarıdır. Bu çalışmaların genel amaçları Google bot’un ve diğer arama motoru botlarının sitenizi daha rahat taramasını sağlamak ve bu tarama sonucunda sitenizi daha kolay şekilde indekslemesine olanak tanımaktır.

Aynı zamanda, teknik optimizasyon hız bakımından da sitenizin performansını arttıracaktır. Ben birlikte çalıştığım firmalar için gerçekleştirdiğim SEO çalışmalarında hıza büyük önem gösteriyor hem dönüşümün hem de sıralamanın hız ile doğrudan ilişkili olduğuna dikkat çekiyorum.

Anahtar Kelime Analizi

Anahtar kelime analizi, SEO süreçlerinde hem web sitenizin sabit içeriklerini, hem blog içeriklerinizi hem de SEM amaçlı içeriklerinizi oluştururken hayati önem taşır. Yapmanız gereken temel şey, hedef kitlenizin hizmetlerinizi ararken kullandıkları kelime gruplarını belirlemek ve bunları içeriğinizde doğru şekilde dağıtarak kullanmaktır.

Kullandığım son derece güçlü dijital araçlarla rekabetçi anahtar kelime analizini gerçekleştirirken, stratejiyi adım adım daha zor olan kelimelere doğru ilerleyecek bir üslupta kurmaya özen gösteriyorum. Uzun kuyruklu anahtar kelimelerden semantik anahtar kelimelere, sesli aramalarda kullanılan anahtar kelimelerden satın alma odaklı anahtar kelimelere kadar tüm alt kategorilerde detaylı bir tarama yapıyorum.

Bir profesyonel, hiçbir zaman ‘’en yüksek aranma hacmi olan anahtar kelimeleri sıralayıp’’ onları içeriğe dönüştürmez. Gerçek bir SEO uyumlu içerik stratejisi, daha sofistike bir planlama gerektirir.

Lokal SEO Çalışmaları

Lokal SEO, belirli bir sınır içerisinde hizmet arayan kullanıcıların önüne çıkmak aracılığı ile hem web siteniz hem de Google My Business hesabınız üzerinden yürütülmesi gereken optimizasyon çalışmalarının tümüdür.

SEO, yalnızca ulusal ya da uluslararası çapta öne çıkmak için değil, görece daha küçük bir alanda lokal kullanıcılara hitap etmek için de gerçekleştirilebilir. Örneğin lokal düzeyde hizmet sağlayan bir pastane ya da bir kırtasiyeyseniz, çevrenizde sattığınız ürünleri bulmak için arama yapan kullanıcılara önerilmek istersiniz, öyle değil mi?

Lokal SEO çalışmaları tam olarak bunu sağlamak içindir.

Site İçi SEO: Site İçi SEO’nun farkı nedir?

Site içi SEO, arama motorlarının taleplerini karşılamak için sitenizin teknik özellikleri, içerikleri, site harita yapısı, tasarımı ve hızı üzerinde gerçekleştirilen optimizasyonların tümünü ifade eder.

Kısacası yukarıda saydığım çalışmalardan bazıları site içi SEO’ya dahil edilir. Fakat bu özellikle tek başına bir çalışma alanı olduğu için, ayrıca söz etmek istedim. Site içi SEO genellikle aşağıdaki çalışmaların tamamını kapsar:

  • Meta title çalışmaları
  • Başlık etiketlerinin optimizasyonu
  • Dahili ve harici link inşası
  • Breadcrumb çalışmaları
  • 404 ve benzeri hatalar barındıran sayfaların düzeltilmesi
  • Görsel kullanımı ve görsel optimizasyonu
  • Anahtar kelime optimizasyonu
  • Sayfa permalink yapılarının düzenlenmesi
  • Yapısal veri (Google Schemas) düzenlemeleri

Site Dışı SEO: Otoriteniz Ne Durumda?

SEO çalışmalarının otorite, tanınırlık ve popülerite ayağını yürüten site dışı SEO çalışmaları, temelde backlink odaklı olarak ilerler. Link inşası, misafir blog yazarı, podcast konuğu, sosyal medya platformları üzerinden paylaşımlar, benzer sektörde bulunan sitelerde içerik yayını ve benzeri organik yöntemlerle yapıldığında sitenizin otoritesini daha güçlü gösterebilir.

Site dışı SEO çalışmalarında hem bizzat birlikte çalıştığım firmalar için dikkat ettiğim hem de diğer tüm firmalara önerdiğim önemli bir şey var: Organik çalışmak. Google’ın her geçen yıl gelişen algoritmaları spam optimizasyon çalışmalarını algılayarak sahip olduğunuz sıralamayı sizden geri alacak kadar kararlı.

Seo Nasıl Yapılır? 2021 SEO Trendleri ile Görünürlüğünüzü Arttırın!

SEO, öncelikle hedef kitlenin analiz edilmesini ve arama motoru güncellemelerinin takip edilmesini gerektirir. Bu iki temel faktörü anlayarak sitenizin kullanıcının erişebildiği her alanını hız, erişilebilirlik, fonksiyonellik ve kapsam bakımından optimize ederken; tüm teknik detaylarını da arama motoru botlarının ve kullanıcıların daha kolay kullanabileceği şekilde iyileştirebilirsiniz.

Sizlere çalıştığım çok sayıda değerli firma için özellikle takip ettiğim bir ‘’yapılacak’’ listesi paylaşıyor olacağım. İnceleyelim.

Site İçi SEO Nasıl Yapılır? – Güncel SEO Yöntemleri

Site içi SEO, sitenizin hem teknik anlamda hem de kullanıcı deneyimi (UX) anlamında geliştirilmesini gerektirir. Bunun için site haritasından kategorilendirme tarzınıza, site temanızdan butonların boyut ve erişebilirliğine, mobil görünümünüzden içeriklerinize kadar her detaya el atmanız gerekiyor.

Sizin için site içi SEO checklist hazırladım. İnceleyelim:

  1. Birbiri ile eşleşen içerikleri cannonical linkler ile birbirine bağlama
  2. İçeriklerde eksik title tag ve meta tag çalışmalarını tamamlama
  3. Birden fazla H1 etiketi olan içerikleri düzenleme
  4. Görselleri boyutları ve dosya türleri bakımından optimize etme
  5. Güncel olmayan içerikleri ve URL’sinde geçmiş bir sene ibaresi bulunan içerikleri optimize etme
  6. İçeriklerin okunabilirliğini arttırma
  7. Site hızını optimize etme
  8. Site temasının doğru ve akıcı şekilde çalıştığından emin olma
  9. HTTPS kullanımı gerçekleştirme
  10. Sitenizin taranmasına engel olabilecek detayları düzenleme
  11. Site haritası oluşturma
  12. Kırık linkleri düzenleme ve diğer sayfa hatalarını da belirleme ve düzenleme
  13. Yapılandırılmış veriler ile içerikleri zenginleştirme
  14. Mobil uyumlu tema kullanımı
  15. txt file kullanımı
  16. Gerekiyorsa breadcrump kullanımı
  17. SEO dostu URL optimizasyonu
  18. Özgün ve kullanıcı odaklı & anahtar kelime bakımından zengin içerik üretimi
  19. Site içi linkleme çalışmaları

Elbette bunlar ‘’SEO nedir? Nasıl yapılır?’’ sorusunu soranlar için yanıtın henüz başlangıç kısmı. Eğer SEO çalışması nasıl yapılır?’’ sorusunun yanıtını firmanızın süreçlerine özel olarak dinlemek istiyorsanız benimle iletişime geçmeniz yeterli olacaktır.

Sizlere, ekibimi üstün şekilde yöneterek gerçekleştireceğim kusursuz optimizasyon süreçleri hakkında bilgi verebilirim. Firmanız için sizi sektörde güçlü kılacak bir arama motoru optimizasyonu (SEO) çalışması yaptırmak ve adım adım daha görünür olmak istiyorsanız benimle ve ekibimle iletişime geçmeniz yeterli!

Site Dışı SEO Nasıl Yapılır? – Organik Yöntemler ve Güçlü Sonuçlar

Site dışı SEO’nun temel prensibi doğru bir backlink stratejisi ile arama motorlarının gözündeki otoritenizi arttırmaktır. Bunun için tamamen organik backlink yöntemlerini kullanıyor ve sitenizin prestijini pekiştiriyorum.

Site dışı SEO çalışmaları yeterince doğru yapıldığında web site trafiğinizi arttırabilir, web sayfalarınızın otorite skorlarını güçlendirebilir ve sitenizin tanınırlığını maksimize edebilir. Fakat bu çalışmalarda yüksek otoriteye sahip saygın siteleri tercih etmek, spam olarak algılanabilecek çalışma yoğunluğundan kesinlikle kaçınmak ve yalnızca sizin sektörünüz ile ilişkili olan sitelerden backlink edinmek oldukça önemlidir.

İşte sizin için deneyimlerim ve güncel arama motoru bilgilerim doğrultusunda hazırladığım site dışı SEO checklist’i:

  1. Sahip olduğunuz backlink’leri gelişmiş dijital araçlarla analiz etme
  2. Sıkı rakiplerinizin backlink profillerinizi detaylı şekilde inceleme
  3. Sitenizin iç linklemesini güçlendirerek web sayfalarının otoritesini destekleme
  4. Link inşası için sosyal medya, konuk blogger’lık, ücretli reklamlar ve benzeri çalışmaları araştırma ve uygulama
  5. Ücretsiz içerik paylaşım sitelerinde sektörünüz ile alakalı kısa içerikler paylaşarak bunlardan sitenize link verme
  6. Ücretli reklam kampanyaları ile trafiğinizi arttırma

Ve elbette çok daha fazlası! Bizzat başında bulunacağım uzman ekibimle birlikte siteniz için yalnızca gerçekten işe yarayan ve organik yöntemleri kullanarak site dışı SEO çalışmalarını gerçekleştirebiliriz!

SEO Neden Gereklidir? – Siteniz İçin Neden SEO Hizmeti Almalısınız?

Güçlü bir arama motoru optimizasyonu, yatırım getirisi oldukça yüksek olan çalışma anlamına gelir. SEO için ayırdığınız bütçe doğru şekilde değerlendirildiğinde uzun vadede uzun süreli bir verim sağlar ve organik olarak web site trafiğine sahip olmanız ile sonuçlanır. Sonuçta, hedef kitlenizin hizmetiniz ile alakalı aramalarında rakiplerinizden önce siz öne çıkarsınız. Bu, potansiyel müşterilerinizi başkalarına kaptırmamak anlamına gelir.

Elbette SEO’nun tek getirisi gelir ve kar noktasında şekillenmiyor. Günümüzde sektörü domine etmek ve tüketici davranışlarını şekillendirebilmek için tanınırlık ve prestijli görünüme de çok ihtiyacınız var. Tarafımca gerçekleştirilecek ve sürekli optimize edilecek olan işlemlerin tümü, siteniz için gelir artışı ve görünürlüğün yanı sıra prestij yönetimi de sağlayacaktır.

SEO Hakkında Sık Sorulan Sorular

Dilerseniz arama motoru optimizasyonu hakkında sık sorulan sorulara göz atarak devam edelim.

Google’da üst sıralara çıkmak için ne kadar beklemeliyim?

Rekabet ettiğiniz sektör ve anahtar kelimeler ve web sitenizin güncel durumu bu sorunun yanıtını değiştirebilir. Yine de, etkili bir SEO çalışmasının ilk sonuçlarını ilk altı ay içerisinde vermeye başladığını söylemek mümkün.

SEO çalışmalarının fiyatları nedir?

Web siteniz için SEO çalışmalarının fiyatlarını rekabet etmeniz gereken anahtar kelime sayısı, sektörünüz, sitenizin mevcut durumu ve hedeflediğiniz sonuç etkileyecektir. Bir teklif almak için benimle iletişime geçebilirsiniz.

Arama motorları nasıl çalışır?

Arama motorlarının web sitenizde yer alan sayfaları indeksleyebilmesi (arama sonuçlarında gösterebilmesi) için öncelikle arama motoru botlarının sitenizi taraması gerekir. Bu, onlara taranabilir, gezinmesi kolay bir web sitesi sağlamanız ile kolaylaşır. Sitenizi inceleyen ve tarayan botlar sitenizin ne ile ilişkili olduğunu ve performansını anlamak için çok sayıda kriteri gözden geçirirler. İndeksleme ve sıralama süreci bu şekilde işler.

SEO çalışmalarında anahtar kelimeler neden önemlidir?

Anahtar kelimeler hem kullanıcıların doğrudan aradıkları şeyi anlamak ve içeriklerinizde bunlara yanıt verdiğinizden emin olmak için, hem de arama motorlarına sayfanızda ne olduğunu spesifik olarak gösterebilmek için oldukça önemlidir. Doğru anahtar kelime kullanımı sıralamalarınızı doğrudan etkiler.

Daha Fazlasına mı İhtiyacınız Var?

SEO konusunda deneyimlerimi paylaştığım kategori olan https://www.gokhangunes.org/seo/ ziyaret ederek, en güncel seo teknikleri hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz. Unutmayın, size hiç kimse SEO‘yu kağıt üstünde öğretemez! Bunun için en temel öğrenme metodolojisi UYGULAMAKTADIR..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir