Seo

2020 Local Seo Trendleri ve Teknikleri Hakkında Geniş Rehber

Perakende bir mağaza işletiyorsanız veya insanlara hizmet sattığınız bir işletmeniz varsa Google’da gerçekleştirilen “lokal” aramalarda üst sıralarda yer almak isteyebilirsiniz. Marka bilinirliğinizi ve müşteri sayınızı yapacağınız basit optimizasyon işlemleriyle arttırabilmek pekala mümkün. “Lokal SEO” denilen, kimi zaman “Bölgesel SEO” olarak adlandırılan şey de tam olarak bu zaten.

Hazırsanız lokal seo rehberimize giriş yapalım!

Bölüm 1: Lokal SEO’ya giriş

Bu bölümde lokal SEO optimizasyonunun ne olduğundan temel olarak bahsedeceğim.

Öncelikle yerel işletmeler için SEO’nun ne kadar önemli ve faydalı olduğunu gösteren bazı ilgi çekici araştırmalar karşınıza çıkacak. Ardından Google arama sonuçlarında haritalarda yer alan işletmelerin neye göre sıralandığından ve sizin bu sıralamada nasıl yukarılara tırmanabileceğinizi anlatacağım.

Lokal SEO nedir?

Gelelim bana çokça sorulan ve kazancını arttırmak isteyen işletme sahiplerinin aklını kurcalayan “Local seo nedir?” sorusunun cevabına. İsminden de anlaşılacağı üzere lokal SEO, fizikî bir mağaza veya işletmenin adres bazlı anahtar kelimelerde üst sıralarda yer alması için yapılan optimizasyon işlemlerine denir. Buna örnek olarak “yenikapı çilingir” gibi bir anahtar kelime gösterilebilir.

Yerel SEO optimizasyon çalışmaları işletmenin web sitesini olduğu kadar Google Benim İşletmem profilini de kapsar.

Lokal SEO neden önemli?

Rakamlar asla yalan söylemez. Bu yüzden lokal SEO çalışmalarının yerel işletmeler için ne kadar önemli olduğunu şaşırtıcı bazı istatistiklerle göstermek istiyorum.

Lokal SEO çalışmaları sandığınızdan daha önemli.

Search Engine Roundtable’in araştırmasına göre Google’da gerçekleştirilen tüm aramaların yüzde 46’sı “yerel ibarelerle” gerçekleştirilmiş. Yani insanlar aradıkları şeyin bölgelerine en yakın olanına ulaşmak istemişler. Bu kimi zaman bir tamirci, kimi zaman bir kuaför, kimi zaman da gezilecek yerler şeklinde sorgular olabilir.

Bölgesel arama yapan kullanıcıların sayısı her geçen gün artıyor.

Öte yandan geleneksel, yerel bazlı aramalara kıyasla “Yakınımdaki” kelimesinin kullanıldığı aramaların sayısında yüzde 150’ye varan bir artışın yaşandığı bizzat Google tarafından açıklanmış durumda.

Yerel işletmeler yapılan tüm aramaların yüzde 29’unda kullanıcıların karşısına çıkıyor artık.

RankRanger’e göre Google’da yapılan aramalara ilişkin sonuç sayfalarının yüzde 29’unda yerel işletmeler yer alıyor.

Son olarak yine Google’ın açıklamasına göre o gün “yerel” bir arama gerçekleştiren kullanıcıların yüzde 74’ü aynı gün içerisinde o işletmeyi ziyaret ediyor. Sırf bu bile lokal SEO çalışmasının ne kadar önemli olduğunu anlamaya yeter herhalde.

Eğer siz de yerel işletmenizi bu tür aramalarda en üst sıralara taşımayı başarırsanız, insanların arama yaptıktan dakikalar sonra dükkanınızı ziyaret etmesi işten bile değil. “Müşteri kazanmanın etkili ve verimli bir yolu: Lokal SEO” diyebiliriz o halde.

Lokal SEO nasıl çalışır?

Evet, “Bölgesel seo nasıl yapılır?” sorusunun cevabını aramaya koyulmadan önce lokal SEO’nun çalışma mantığını kavramak, izleyeceğiniz stratejiyi belirlemenize yardımcı olacaktır.

Aslına bakılırsa yerel arama sıralama sonuçları, normal bir Google aramasından farksızdır. Bir kullanıcı arama yaptığı zaman Google hafızasına aldığı sayfaları hızlıca tarar ve bu ziyaretçinin isteğine en uygun sonuçları listelemeye çalışır. Bu noktada lokal SEO’yu özgün kılan şey ise Google’ın sonuçları sıralama kriterlerinin çok daha farklı olması.

Lokal SEO’ya etki eden özgün sıralama faktörleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kullanıcının aramayı gerçekleştirdiği esnada bulunduğu konum
  • Telefon, adres ve isim gibi önemli iletişim bilgilerinin varlığı
  • Google Benim İşletmem servisinde listeleniyor olması ve bu listelemede kullanılan anahtar kelimeler
  • Haritalar üzerinde yapılan yorumların varlığı ve bu yorumlarda geçen anahtar kelimeler
  • Sosyal medya paylaşımları
  • Haritalar üzerinden işletmeyi ziyaret eden kullanıcıların “Buradayım” şeklinde yaptığı check-in işlemleri
  • Bahsi geçen işletme için Google Haritalar’da verilen yıldız değerlendirmeleri

Bölüm 2: Haritalar

Bu bölümde Google’ın yerel işletmeler için haritaları nasıl kullandığını, işletmenizin haritalar üzerindeki sıralamasını nasıl takip edebileceğinizi, işinize yarayabilecek bazı SEO araçlarını ve organik olarak yerel kelimeler üzerinde Google’da nasıl yükselebileceğinizi anlatacağım.

Google’ın harita gösterdiği arama sonuçlarında ilk 3 sıraya çıkmak hedefiniz olmalı.

Haritalar’a giriş

Google’da herhangi bir işletmeyi aradığınız zaman karşınıza çıkan haritanın altında sadece 3 tane yerel işletmenin görüntülendiğini fark edebilirsiniz. Bu işletmelerin harita üzerindeki konumları da küçük bir iğne ile gösterilir hatta.

Örnek olarak “yenibosna berber” şeklinde bir arama yaptığınızda sizi aşağıdaki gibi bir harita karşılayacaktır.

İşletmelerin harita üzerinde gösterildiği örnek bir arama ekranı.

Bu bölümün altında ise normal web sayfaları listelenir. Dikkat ettiyseniz haritaların listelendiği bölümde sadece 3 işletme yer alıyor, geri kalan dükkanlar “Diğer yerler” başlığı altında sunuluyor. Yani burada önemli olan işletmenizi ilk üçe sokmak.

Bu yazıyı okumaya devam ederek siz de işletmenizi üst sıralara taşımanın yolunu öğrenebilirsiniz. Fakat unutmayın: Google bu sıralamayı belirlerken tamamen özgün, kendine has bir algoritma ve kural dizisini benimsiyor.

Mesela normal web sayfalarının arama sonuçlarında yukarılara tırmanmasını backlink alarak sağlayabilmeniz mümkün. Fakat aynı şey haritalar için geçerli değil. Özellikle de işletmenizin Google Benim İşletmem’de kaydı yoksa, telefon ve adres gibi önemli bilgileri eksikse.

Dikkate değer bir diğer konu ise Google’ın sadece belli bir şehir veya mahalleyle ilgili arama yaptığınızda yerel sonuçları göstermiyor oluşu. Eğer Google aradığınız kelimeye dair yerel sonuçlar göstermesi gerektiğini düşünürse bunu yapıyor. Bunun için kelimenin yerel bir ibare içeriyor olması şartı aranmıyor.

Örneğin “çiçekçi” diye arama yaptığım zaman Google benim konumuma en yakın çiçekçileri listeliyor. İlla “yenibosna çiçekçi” diye arama yapmam gerekmiyor.

Evet, hazırsanız şimdi haritalar üzerindeki lokal SEO sıralamanızı nasıl takip edebileceğinizi anlatacağım kısma geçelim.

Lokal sıralama nasıl takip edilir?

Lokal veya yerel SEO çalışmalarının ilk adımlarından biri sıralamada nerede olduğunuzun farkına varmaktan geçer. Özel olarak “Map Pack” şeklinde adlandırılan, sadece 3 işletmenin listelendiği haritalar kısmındaki sıralamanızdan bahsediyoruz.

Manuel olarak bu işlemi yapabilmeniz mümkün ancak zaman içerisinde sıralamanın değişimini takip edebilmek için ek yazılımlar kullanmanız şart. Üstelik standart Google sıralama takip yazılımlarının neredeyse tamamı bunu destekliyor.

Lokal SEO takibi yapabileceğiniz bazı uygulamalar.

Lokal SEO çalışmalarıyla ilgili esas sıkıntı şu: Arama yapılan konuma bağlı olarak sıralamanız değişiklik gösterebiliyor. Mesela aşağıdaki görüntüye bakalım.

Google konuma göre sıralamayı değiştirebiliyor.

Kullanıcı “coffee shop” şeklinde bir arama yaptığı zaman ona en yakın, kırmızı renkli işletme en üstte listelenir.

Kullanıcıya daha yakın olan dükkan artık daha üstte gözüküyor.

Fakat birkaç sokak ilerleyip başka kahveciye daha da yaklaştığında aynı anahtar kelimeyle yapılan aramanın sonucu aşağıdaki gibi değişecektir. Bu kez sarı renkli kahveci en üstte yer alacaktır mesela.

Eğer lokal sıralamanızı tek bir bölge üzerinden takip edecekseniz (“hadımköy boyacı” gibi) resmin bütününü ıskalamış olursunuz. Çünkü o esnada Hadımköy’de değilseniz çıkan sonuçlar farklılık gösterebilir. Bu yüzden belli bir bölgedeki farklı sokak ve mahallelerden arama yapıp kaçıncı sırada olduğunuzu öğrenmeniz gerek.

Local Falcon ile harita sıralaması takibi yapabiliyorsunuz.

Bunun için detaylı harita sıralaması takibini sağlayabilen Local Falcon servisinden faydalanabilirsiniz.

Local Falcon alanında tek değil, Local Viking gibi farklı alternatifleri mevcut. Burada tercih size kalmış. Devam edelim.

Önce işletmenizi seçmeniz gerek.

Local Falcon’a kayıt olduktan sonra yapacağınız ilk iş işletmeyi seçmek olmalı.

Sağ alt köşedeki “Powered by Google” yazısını gördünüz değil mi? Tahmin edebileceğiniz üzere bu arama kutusundaki tüm adresler doğrudan Google Benim İşletmem veritabanından alınıyor. Haliyle bu aracı kullanabilmek için öncelikle işletmenizi kayıt altına almanız gerek.

Hangi sırada olduğunuzu öğrenmek istediğiniz anahtar kelimeyi belirleyin.

Seçiminizi yaptıktan sonra üst sıralarda yer almak istediğiniz anahtar kelimeyi belirliyorsunuz.

Ardından ne kadarlık bir alanda işletmenizle ilgili arama sonuçlarını takip etmek istediğiniz bilgisini ilgili alana giriyorsunuz.

8 kilometrekarelik alan üzerinde işaretli noktalar üzerinden ayrı ayrı arama yapabilmek mümkün.

Yukarıdaki örnek 5 mil, yani yaklaşık 8 kilometrelik bir alanı kapsıyor. 7×7 şeklindeki kare işaretli bir alan içerisinde işletmenizin sizin belirlediğiniz anahtar kelimeyle yapılan aramalarda kaçıncı sırada yer aldığını görebiliyorsunuz sonra.

Uygulama gayet anlaşılabilir şekilde hangi konumda hangi sırada yer aldığınıza dair sonuçları gösteriyor.

İşlem sona erdiği zaman Local Falcon tarafınıza yukarıdaki gibi görselleştirilmiş bir sonuç çıkarıyor. Yeşil ve tonları üst sıraları, kırmızı ise arka sıraları temsil ediyor. Mesela burada Loews Boston Hotel’in “hotel back bay” şeklindeki aramalarda ilk 3’e giremediğini görebiliyoruz. Keza ilk 3’e en yakın sonuçlar genelde şehir dışındayken çıkıyor, işletme şehir merkezinden yapılan arama sıralamasında çok daha geride.

Bölüm 3: Lokal SEO kelime araştırması

Bu bölümde lokal SEO çalışmalarında kullanmak üzere ihtiyaç duyacağınız anahtar kelimeleri nasıl bulabileceğinizi göstereceğim. Neyse ki bu süreç çok yorucu veya uzun değil, aksine gayet basit. Neticede her konudan yazının bulunduğu bir blog yönetmeyeceğiniz için sürekli yeni anahtar kelimeler bulmanız gerekmeyecek.

Tabii bu durum anahtar kelimelerin lokal aramalar için önemli olmadığı anlamına gelmiyor. Aksine, kesinlikle çok önemliler. Ancak çoğu zaman sıralamada yukarıda yer almak isteyeceğiniz kelimelerin sayısı fazla değildir. Neticede “İstanbul” geneli hizmet veren bir kombi tamircisi iseniz “Ankara kombi tamircisi” şeklinde bir anahtar kelime için özgün içerik hazırlamazsınız, değil mi?

Google önerilerinden faydalanın

Uzun kuyruklu anahtar kelime bulma noktasında işimize çok yarayan Google’ın önerilerini bu kez işletmenizi yerel arama algoritmaları tarafından fark edilebilir hale getirmek için kullanabiliriz. Burada akılda tutmanız gereken şey, kendinizi kullanıcının yerine koyup aranabilecek muhtemel kelimeleri tahmin etmek olmalı.

Google’ın otomatik tamamlama tavsiyelerinden mutlaka faydalanın.

Örnek olarak Google’a “halı yıkama” yazdığınız zaman önerilen anahtar kelimelerin çoğu lokal SEO çalışmalarına uygun değildir.

Önerilen kelimeleri mutlaka türetin, işe yarar uzun kuyruklu anahtar kelimeler bulacaksınız.

Bunun yerine “halı yıkama + x” şeklinde bir harf eklediğimiz zaman kullanılabilecek anahtar kelimeler yavaş yavaş karşımıza çıkacaktır.

Sesli Google aramalarından faydalanın

Google’ın raporuna göre yapılan tüm aramaların yüzde 20’si sesle gerçekleştiriliyormuş. Bu çok ciddi bir rakam.

Google’da sesli arama yapanların oranı yüzde 20’yi bulmuş.

Burada rakiplerinizden farklı düşünüp “pimapen servisi hadımköy” şeklinde bir anahtar kelime üzerine yoğunlaşmaktansa “hadımköy’de şuan açık olan pimapen servisi” şeklinde, arama yapan kişinin sesli olarak Google’a dikte edeceği uzun kelime öbeklerini türetebilirsiniz.

Şuan için bildiğim kadarıyla sesli arama yoluyla söylenen anahtar kelimeleri takip edebileceğimiz bir yazılım yok. Ancak yine de bu aklınızda bulunmalı.

Bölüm 4: Lokal SEO sıralama faktörleri

Evet, şimdi sıra geldi Google’da lokal SEO’nun nasıl çalıştığını anlamaya. Özetleyecek olursam bu bölümde Google’ın sıralama faktörlerine değinecek ve bunları nasıl optimize edebileceğinize dair birkaç önemli ipucu paylaşacağım. Hazırsanız devam edelim!

Google My Business profili > Web siteniz

Geçen sene Moz her yıl düzenli olarak yayınladığı “Lokal Arama Sıralamalarına Etki Eden Faktörler Araştırması”nı kamuoyuna duyurdu. İlginçtir ki bu araştırmada Google’ın lokal aramalarda ilk 3 sıraya taşıdığı işletmeleri belirlerken en çok Google My Business (GMB) yani Google Benim İşletmem profilini baz aldığı ortaya çıkmış.

GMB profili işletmeniz için olmazsa olmaz!

Evet, işletmenize ait web sitesi hala daha önemli. Sitenizdeki içerik ve sizin sitenize verilen linkler ilk 3’e girmenizde önemli rol oynuyor olabilir. Fakat “Map Pack” olarak da adlandırılan ilk 3’e çıkabilmek için GMB profilinizin nizami olması şart!

İsim, adres ve telefon bilgileri çok önemli

Lokal SEO sonuçlarına en önemli etki eden detayların biri ise NAP (Name, Address, Phone) olarak nitelenen isim, adres ve telefon bilgileri. Üstelik Google sıralamayı belirlerken sadece GMB profilinizi baz almıyor, işletmenize başka mecralarda yapılan tüm atıfları değerlendiriyor.

Bu sebeple adres ve iletişim bilgilerinizin Google Haritalar haricindeki diğer web sitelerinde de aynı olmasını sağlamalısınız. Bunun için gerekirse yanlış veya güncel olmayan bilgilerinizin yer aldığı site yöneticilerine e-postayla ulaşmaktan geri kalmayın.

İşletmenize ait bilgiler farklı platformlarda da aynı olmalı.

Ek olarak güvenilir, Google nezdinde itibarlı web sitelerinden adresinizi ve telefon numaranızı içeren atıflar almanızda fayda var. İlan siteleri, telefon numaraların listelendiği firma rehberi tarzı sitelerde ücretsiz kayıt oluşturabilirsiniz mesela.

Müşteri değerlendirmeleri

Moz tarafından gerçekleştirilen lokal sıralama etkenleri araştırmasına göre müşteriler tarafından işletmenizle ilgili yapılan yorumlar, sıralamayı değiştirme noktasında çok önemli bir rol oynuyor.

Özellikle Google Benim İşletmem’e kayıtlı işletmenizin sayfasına yapılan olumsuz yorumlar canınızı yakabilir. Buna ek olarak Google’ın otel ve apart gibi işletmeler için TripAdvisor gibi farklı mecralardaki kullanıcı yorumlarını da muhtemelen kullandığını belirtelim.

Sıralamada yükselmek için müşterilerinizden 5 yıldız almaya bakın.

Sonuç olarak olumlu yorumlar almanın işinize yarayacağını, sıralamada yükselmenize katkı sağlayacağını söyleyebiliriz. Negatif yorumlar da aynı şekilde, geriye düşmenize yol açabilir. Tabii bu, tüm arkadaşlarınıza aynı anda 5 yıldızlı yorum attırmanın işe yarayacağı anlamına da gelmemeli.

Moz’un araştırmasına katılan uzmanlardan birinin değerlendirmesine göre yorumlar, işletme sahibinin de cevaplamasıyla birlikte bir müşterinin işletmeye güven duyduğunun göstergesi olarak yorumlanıyor. Bu güven de sıralamaya etki eden ana faktörler arasında yer alıyor. Demek ki yorumlara cevap vermek, olumsuz olanlar da dahil, lokal SEO çalışmanızda işe yarayabilir.

Normal SEO çalışmaları halen etkili

Tüm bunları söyledikten sonra hatırlatmakta fayda var: Google’ın geleneksel web sayfaları için kullandığı sıralama faktörleri, lokal SEO için de aynen geçerli.

Aslına bakılırsa Google, organik arama sonucu sıralama sayfasındaki yerinizin lokal arama sonuçlarını doğrudan etkileyeceğini teyit etmiş bulunuyor. Nitekim “Web sıralamalarındaki pozisyonunuz da bir faktördür. Bu yüzden yapacağınız SEO çalışmaları lokal arama motoru optimizasyonu için de geçerlidir” tavsiyesi bizzat Google tarafından yapılıyor.

Bu cümle “Organik sonuçlarda ne kadar yükselirseniz, 3’lü harita listelemesi bölümünde o kadar üst sıralarda yer alırsınız” şeklinde de yorumlanabilir pekala.

Toparlayacak olursak özgün ve kaliteli içerik oluşturmanın, sayfalarınızı optimize edip sitelerden backlink almanın hala daha lokal SEO sıralamasına etki etmede çok önemli olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle de rekabetin yüksek olduğu e-ticaret ve evden eve nakliyat gibi sektörlerde.

Bölüm 5: Google Benim İşletmem

Sıra geldi Google Benim İşletmem (GMB) servisine kayıtlı profilinizi optimize etmeye. Bir önceki bölümde bahsettiğim üzere işletmenizi Google’a kaydettirmek lokal arama sonuçlarında yükseltmeniz için çok önemli. GMB’yi daha iyi anlamak ve nasıl kullanabileceğinizi öğrenmeye dair ipuçları, yazının devamında.

Her şeyin tutarlı olmasını sağlayın

Söz konusu GMB olduğu zaman tutarlılık dediğimiz olgunun altını mutlaka çizmek isterim. Öyle ki GMB’ye girdiğiniz bilgilerin sadece web sitenizdeki bilgilerle uyuşuyor olması yetmez, üstüne başka internet sayfalarındaki telefon, adres ve iletişim bilgilerinin de örtüşüyor olması gerekli.

Web sitesi ve GMB gibi tüm platformlarda işletmenizin bilgileri birbiriyle örtüşüyor olmalı.

Google işletmenize dair bilgilerin web sitenizde ve GMB profilinizde aynı olduğunu, bunun yanı sıra Foursquare ve Swarm gibi alternatif sitelerdeki bilgilerinizin de örtüştüğünü fark ettiği zaman “Tamam, bu işletme uygun. Yerel bilgileri tüm sitelerde aynen yer alıyor” diye düşünecektir.

Google tarafından cezalandırılmak istemiyorsanız bu çok önemli.

Fakat bunun tam tersi de mümkün. İşletmenizin adresi GMB’de başka, diğer bir web sitesinde başka verilmişse Google kırmızı kart gösterebilir.

Bu sebeple olur da işletmenizde isim, fiziki adres veya telefon numarası değişikliğine gitmek zorunda kalırsanız yeni bilgileri mutlaka güncelleyin. GMB profili ve web sitenizdeki bilgilerin yanı sıra firma rehberi ve başka platformlardaki bilgileri değiştirmeyi de unutmayın.

Mesela bir sayfada adresiniz “Veliefendi Cad. Günay Sok.” şeklinde, diğerinde ise “Veliefendi Caddesi Günay Sokak” diye geçmesin. İkisi mutlaka örtüşsün. Bu ufak detaylar kargocunun siparişinizi getirmesine engel olmaz belki, ancak Google için kafa karıştırıcı olabilir.

Sizden istenen tüm bilgileri verin

Google Benim İşletmem’e girdiğiniz zaman Google, profilinizi ne kadar doldurursanız tarafınıza o kadar yüksek puan verir. Deneyimlerim bu skorun çok cömertçe arttırıldığı yönünde. Sadece basit bilgileri doldurarak bile bayağı puan toplayabilirsiniz.

GMB profilinizi eksiksiz şekilde tamamlamanızda fayda var.

Eğer rekabetçi bir anahtar kelimede sıralamaya girmek istiyorsanız muhtemelen bu skorun da ötesine geçmeniz gerekebilir.

İnsanların çoğunlukla kaçırdığı en önemli detaylardan biri, kategori bölümü. Google işletmenizi tanımlamadan önce bir üst kategori seçmenizi isteyecektir.

İkinci bir alt kategoriyi seçme imkânınız olduğunu unutmayın.

Seçeceğiniz alt kategorinin faaliyet gösterdiğiniz alanla örtüşmesi ve halihazırda bu listede yer alması gerekir. Eğer yoksa kendi kategorinizi oluşturamazsınız.

Sadece var olan kategoriler arasından seçim yapabilirsiniz.

Burada çoğu işletme sahibi faaliyet gösterilen bir diğer kategoriyi seçmeyi unutur. Oysa ki bu ikincil kategoriler anahtar kelime ve firmanızın sıralandığı aramalara doğrudan etki eder. Mesela pasta da sattığınız bir fırın işletiyorsanız GMB’ye işletmenizi hem pastane, hem de ekmek fırını kategorilerinde kaydedebilirsiniz.

Sattığınız ürünler ve verdiğiniz hizmetler GMB’ye eklenebiliyor.

Hazır Google Benim İşletmem’e girmişken “Hizmetler” ve “Ürünler” bölümlerini de doldurmanızı tavsiye ederim. Bu bölümlerde Google’a işletmenizin ne sattığını bildirebilirsiniz.

Hayati bilgileri sürekli güncel tutun

Açılış ve kapanış saatlerinizi iki kez kontrol edin, resmî ve dini tatillerde kapalı olma durumunuz varsa profilinizi güncelleyin. Bunun dışında adres ve telefon gibi tüm işletme bilgilerinin doğru ve güncel olmasını sağlayın.

Bu tür şeyler doğrudan sıralama sonuçlarına etki etmez belki. Ancak birisi lokantanıza gelip “Kapalı” levhasını gördüğü zaman kızgın bir müşteriden 1 yıldızlı bir yorum almanız işten bile değildir.

Bu sebeple olur da açılış ve kapanış saatlerini değiştirecek olursanız Google Benim İşletmem’de gerekli güncellemeyi yapmayı ihmal etmeyin.

Daha fazla yorum alın (Ve yorumlara cevap verin)

Önceki paragraflarda bahsettiğim üzere yorum ve değerlendirmeler Google’ın en önemli lokal sıralama faktörleri arasında yer alır. Herkes gibi siz de mümkün mertebe işletmenize olumlu yorum yapılmasını istersiniz.

İşletmenizin değerlendirme alması kadar yorumlara dönüş yapmanız da önemli.

Ancak olumlu veya olumsuz veya bu ikisinin arasında, ne olursa olsun, her bir değerlendirmeye mutlaka cevap vermenizi tavsiye ederim. Bu, ileride potansiyel müşteriniz haline gelebilecek insanları ve Google’ı umursadığınız anlamına gelir.

İşletmenize yapılan yorumlara Google Benim İşletmem sayfasından cevap verebilmeniz mümkün.

Müşterilerinize değer verdiğinizi Google’a bildirmenin bir yolu da yorumlara cevap vermek.

Söz konusu müşterileri değerlendirme bırakmaya geldiği zaman onları buna teşvik edecek hamleler yapmanız gerekebilir. Öyle ki mutlu müşteriler dahi siz hatırlatana kadar Google Haritalar’ı açıp işletmenize yorum yapmayı düşünemeyebilirler.

Bunun için müşterilerinize e-posta yoluyla işletmenizi değerlendirebilecekleri bir bağlantı gönderebilirsiniz. Bu bağlantıyı oluşturmanın ise iki farklı yolu var.

İlk seçenek için bu sayfayı açın ve işletmenizin adını girin.

İşletme adının altındaki karmaşık harf ve simgeler Place ID’yi oluşturur.

Karşınıza “Place ID” çıkacaktır. Bu bilgiyi “https://search.google.com/local/writereview?placeid=” adresinin sonuna eklediğiniz zaman şu şekilde bir bağlantı elde etmiş olursunuz:

https://search.google.com/local/writereview?placeid=ChIJNZY0CrZftRQRhn_xfgDvKGY

Bu adrese tıkladığınız zaman Google doğrudan işletmenizle ilgili kullanıcı yorumlarının yapılabileceği formu görüntüleyecektir.

Yorum yapma paneli bu şekilde gözükecektir.

İkinci seçeneğiniz ise GMB hesabınıza giriş yapmak ve “Daha fazla değerlendirme al” butonuna tıklamak. Karşınıza çıkan kutucukta kısaltılmış değerlendirme yapma bağlantısı yer alacaktır.

Bölüm 6: Yerel işletmeler için site içi SEO

Bu kısa bölümde yerel işletmelerin site içi SEO optimizasyonunu nasıl gerçekleştirebileceklerinden bahsedeceğim. Halihazırda sitenizde yer alan içerikleri ve başlık etiketlerini geleneksel site içi SEO yaklaşımlarıyla düzenlemişseniz, özellikle yerel ve küçük işletmelere ait web siteleri için geliştirilen bu stratejilere kulak vermenin zamanı gelmiş demektir.

Her bir konum için özgün içerik hazırlayın

SEO çalışmalarıyla ilgili araştırma yapmaya başladığınız ilk günden beri yüzde 100 özgün içerik yazmanın ve bunu sitenizdeki her sayfa için yapmanın ne kadar önemli olduğunu defalarca okumuşsunuzdur. Aynı şey yerel işletmenizin sitesi için de geçerli. Mesela İstanbul Avrupa yakası içerisinde hizmet veriyorsanız, bu bölgedeki tüm ilçeler ve hatta mahalleler için tamamen özgün içerikler hazırlamanız gerekecektir.

Örnek olarak bu nakliye firmasının sitesini ele alalım.

Nakliyat firması için Lokal SEO çalışması örneği.

İstanbul geneline hizmet verdikleri için tüm ilçelerin listesini çıkarmış, birbirinin aynısı olmayan her biri özgün yazılarla bu alt sayfaları hazırlamış. Fizikî olarak o ilçede bulunmuyor olsalar bile.

Bu hamle muhtemelen nakliye firmasının “Map Pack” olarak da bilinen 3’lü harita sıralama bölümüne çıkmasına yardımcı olmayacak. Bunun için her bir ilçede adreslerinin olması gerekir. Fakat lokal organik arama sonuçlarında, onlarca farklı anahtar kelimede sıralamaya girebilmeleri mümkün. Böylece bir sürü ziyaretçiyi müşteriye dönüştürme fırsatını da yakalamış olacaklar.

Lokal SEO için Schema ayarlarını yapın

Mevzubahis lokal SEO çalışmaları olduğu zaman Schema ayarları için daha çok “Olursa güzel olur” demek isabetli olacaktır. Yani doğrudan lokal SEO sıralamanıza etki etmeyebilir, ancak arama sonuçları sayfasındaki gösteriminizi daha güzel kılar.

Schema.org’daki yönergeler doğrultusunda sitenizdeki bilgileri arama sonuçlarında öne çıkacak şekilde gösterebilirsiniz.

Bunun için schema.org adresine giderek “LocalBusiness” başlığı altındaki yönergeleri takip edebilirsiniz. Böylece adres ve telefon numaranızı Google’ın daha iyi indeksleyebileceği şekilde listelemiş olursunuz.

Aslında Google’ın 3’lü harita sıralamalarında işletmelere yer verirken Schema’yı pek dikkate aldığını düşünmüyorum. Neticede tüm bu veriler GMB hesabınızdan alınıyor. Ancak eğer doğru bir şekilde sitenizde kullanabileceğinizi düşünüyorsanız, işletme sitenizde “LocalBusiness” Schema ayarlarını uygulamanın hiçbir zararı olmayacaktır.

Değerlendirme yıldızları arama sonuçlarında bu şekilde gözükür.

Kullanabileceğiniz bir diğer Schema tipi ise işletmenizin değerlendirme puanını gösteren yıldızlardır. Sıkıcı, sıradan sonuçlar yerine Rich Snippet olarak sayfanızın listelenmesini sağlamak bu yıldızlarla mümkün.

İletişim sayfasına Haritalar’ı yerleştirin

Google’a işletmenizin sabit bir adresi olduğunu bildirmenin en etkili ve ziyaretçileriniz için de verimli yolu Google Haritalar’ı iletişim sayfanıza eklemektir.

Haritalar için embed kodunu almak çok basit.

Bunun için tek yapmanız gereken işletmenizi Google Haritalar’da bulmak.

Buradan “Paylaş veya ekle” butonuna basıyoruz.

Ardından sol üst köşede yer alan üç çizgili menü butonuna tıkladığınızda karşınıza aşağıdaki gibi bir liste açılacaktır.

İletişim sayfasına haritaları ekleyen site örneği.

Okla gösterilen bağlantı üzerinden Google Haritalar’daki işletmenizi iletişim sayfanıza koyabileceğiniz “embed” kodunu temin edebilirsiniz.

Konum kelimesi hep en üstte olmalı

Deneyimlerime göre sırf bu ipucu bile yerel organik aramalarda üst sıralarda yer almanıza ciddi katkı sağlayabilir. Bunun için tek yapmanız gereken şey konum bilgisi içeren anahtar kelimeleri sayfanızın hep en üst kısımlarında geçirmek.

Yani şunun gibi bir şeyden bahsediyorum:

“Arnavutköy” kelimesi sayfanın başlığında da, içeriğinde de hep en başa alınmış.

Keza bu tür mahalle, ilçe veya il gibi konum bilgisi içeren anahtar kelimeleri H1 etiketini kullanarak geçirmenizi tavsiye ederim. Yukarıdaki örnekte incelediğimiz site de aynen bunu yapmış aslında.

H1 etiketinde de lokasyon bildiren kelime geçiyor.

Gördüğünüz üzere “Karlıbayır Halı Yıkama” şeklindeki anahtar kelime <h1> etiketi ile sayfanın en üstünde kullanılmış.

Aslına bakılırsa bu site içi SEO’dan ziyade kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik bir hamle. Neden mi? Çünkü yerel bir arama sonucuna ulaşmak isteyen kullanıcı 2 saniye içerisinde sizin o bölgede hizmet verip vermediğinizi öğrenmek isteyecektir.

Lokal SEO çalışması yapılmamış bir site örneği.

Fakat “Karlıbayır Halı Yıkama” diye arama yaptığında yukarıdaki gibi bir site karşısına çıkarsa kuvvetle muhtemel geri tuşuna basıp bir diğer siteyi ziyaret edecektir.

Son söz

Evet, kaba hatlarıyla “Yerel seo nedir?” sorusuna cevap verip lokal SEO optimizasyon çalışmalarında izlemeniz gereken yol ve yöntemleri anlatmaya çalıştım. Takıldığınız veya fikir alışverişi yapmak istediğiniz noktalar varsa lütfen yorum yapmaktan çekinmeyin. Böylece yerel işletmeniz için lokal SEO çalışmanızda en iyi stratejiyi birlikte belirleyebiliriz.

Gökhan GÜNEŞ

Merhaba, ben Gökhan Güneş. 10 Yıldır profesyonel olarak dijital pazarlama ve seo tarafında çalışmalar yapıyorum. Sektörde edinmiş olduğum tüm bilgi ve deneyimlerimi sizinle bu blog aracılığı ile paylaşacağım. Beni takip edin :)

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir